Fun-facts om gjenvinning og ombruk

Hvor skal skruer kastes?

Metallgjenstander skal til gjenvinningsstasjonen. Gjenstander av metall som ikke er emballasje skal leveres på gjenvinningsstasjonen, ikke ved kommunale returpunkter eller i beholder for emballasje av glass og metall som alle nå har hjemme.

Kan porselen kastes i glass?

Porselen kan ikke gjenvinnes til nytt glass og ødelegger for gjenvinning av glasset. Porselen er Porselensprodukt som sorteres som Restavfall eller Porselen og keramikk. Ødelagt porselen kan du pakke inn i litt avispapir og kaste i restavfallet.

Hvor kaster man kasseroller?

Kasserolle sorteres som jern og metaller

Ofte består gjenstander av ulike materialer, men har det du skal kaste litt innslag av metall, så kan det kastes i containeren for jern og metaller.

540 000 tonn

Så mye plast kaster vi i Norge hvert år. Det tilsvarer 101 kg plastavfall per nordmann. Det er enormt – og for mye.

Kun 24 % av plastavfallet gjenvinnes. Det resterende går stort sett til forbrenning. Mindre mengder ender på deponi eller havner på avveie (forsøpling).

Kilde: «Materialstrømmen til plast i Norge – Hva vet vi?»

I Norge kastes det 1,4 millioner tonn treavfall årlig hvorav 284.000 tonn kommer fra husholdningene. 1,2 millioner tonn går rett til forbrenning blant annet i Sverige.

EE-avfall er elektronisk avfallstyper som datautstyr som servere og harddisker, kontormaskiner, telefoner, telefaks og nettbrett, hvitevarer, elektronisk, kjøkkenutstyr, kamera, spillkonsoller og elektroniske leker.