De tre neste ukene vil over 9.000 fjerdeklassinger samle inn husholdningsbatterier i hele landet. Batterijakten er konkurransen som gir alle fjerdeklassinger sjansen til å lære seg mer om gjenvinning, kretsløpstenkning og hvordan vi kan bli bedre til å ta vare på jordens ressurser.
Miljøagentene, sammen med Elretur , Varta og Clas Ohlson, arrangerer for fjerde år på rad Batterijakten. I 2015 ble det samlet inn over 80 tonn med batterier, og målet for i år er å ligge på samme innsamlingsnivå.
Bakgrunnen for miljødugnaden er at alt for mange batterier ikke leveres til gjenvinning – de kastes i restavfallet istedenfor. Da blir ikke ressursene i batteriene en del av kretsløpet eller den sirkulære økonomien – og det må det gjøres noe med.
Hvert år bruker vi hele 1750 tonn med batterier i Norge.
Av disse kastes 1300 tonn rett i søpla eller – enda verre – i naturen! Den vanligste batteritypen er det vi kaller husholdningsbatterier eller alkaliske batterier. De er engangsbatterier som brukes i leker og småelektronikk, og det er disse batteriene som skal samles inn under Batterijakten. De inneholder ikke skadelige miljøgifter, men det er likevel viktig at disse batteriene gjenvinnes, fordi vi kan bruke de forskjellige delene til nye ting.
Gode miljøvaner starter i barndommen. I dag kan alle typer batterier leveres til gjenvinning. I 2012 ble rundt en tredjedel av alle batterier levert til gjenvinning, og Norge har satt seg et mål om at 45% av alle batterier skal gjenvinnes innen 2016.