14. oktober: Den internasjonale EE-avfallsdagen

Det er bra for miljøet at du leverer inn ødelagt elektronikk du har liggende i skuffer og skap. Foto: Åsa Maria Mikkelsen.

14. oktober er det Den internasjonale EE-avfallsdagen.
I følge tall fra FN produserte hver person i verden i 2022 i gjennomsnitt 7,6 kg EE-avfall, noe som betyr at det ble generert enorme 57,4 millioner tonn over hele verden.

Nordmenn ligger i toppen når det gjelder kjøp og kast av elektronikk i hele verden.

Ifølge Miljødirektoratet ble det i 2022 rapportert en total mengde innsamlet elektronisk avfall på cirka 154.000 tonn i Norge. Det tilsvarer over 28 kilo avfall per person.

Oppfordringen er derfor: Rydd i skuffer og skap, og lever ødelagte produkter til en av våre gjenvinningsstasjoner eller til en forhandler, slik at det gjenvinnes og blir til nye produkter.

Elektrisk avfall er gratis å levere.

Elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) inneholder edle metaller og sjeldne grunnstoffer det er begrenset av i verden, som det er forurensende og helseskadelig å utvinne, og som kan skade mennesker, miljø og dyr hvis de havner på avveie.

Sju av ti nordmenn har for eksempel brukte mobiltelefoner liggende, som blant annet inneholder aluminium, gull, jern og kobber. Selv om du ikke har bruk for mobilen lenger, kanskje fordi skjermen er knust, er det andre som har det.

Vi lever i et overflodssamfunn hvor vi bytter ut og forbruker elektronikk som aldri før. Nordmenn kjøper ny mobiltelefon omtrent annethvert år, i følge Framtiden i våre hender. Globalt ble det solgt rundt 1,8 milliarder mobiltelefoner i fjor. Det fører til en stor etterspørsel av råmaterialer. Når det ikke finnes nok resirkulerte materialer å ta av, må det utvinnes nye råstoffer fra naturen. Dagens ressursbruk er ikke bærekraftig. Fortsetter vi som vi gjør nå, kan vi faktisk gå tom for flere naturressurser om bare 10 til 30 år.

 

Slik gjenvinnes elektronikken

I Norge har vi et svært effektivt og godt system for gjenvinning av elektrisk og elektronisk avfall. Privatpersoner kan levere EE-avfall til nærmeste gjenvinningsstasjon, eller til butikker som selger tilsvarende produkter. Har du for eksempel en ødelagt elektrisk leke kan den leveres hos en lekebutikk, selv om det ikke var akkurat der du kjøpte leken. I selve gjenvinningsprosessen hentes edle metaller ut, og andre materialer gjenvinnes og brukes som råvarer i nye produkter. Når du leverer inn EE-avfall kan 78 prosent av materialene brukes på nytt.

 

 

Translate »