Adventskalender – med mer kos og mindre avfall

Få en adventstid fylt med moro og tid sammen!

Å dele opplevelser er både koselig for familien og bra for miljøet. Her får du gratis materiale til en hyggelig aktivitetskalender.

24 aktiviteter dere velger

Kalenderen har 24 luker der hver luke inneholder en aktivitet familien kan gjøre sammen. Lukene kan du printe ut, klippe ut og feste sammen med det tallet som passer. Det er også noen blanke luker, slik at du kan bytte ut og legge til aktiviteter som passer dere.

Kalenderen er veldig fleksibel. Rekkefølgen bestemmer dere –  bytt om på aktivitetene som det passer dere. Husk at det er lurt å legge aktiviteter som krever litt mer tid til helgene. Selv om du har valgt en rekkefølge på aktivitetene kan den enkelt endres underveis. Og om det er en aktivitet som ikke dere får gjort likevel kan dere enkelt bytte den ut med en ny aktivitet. Vi har tatt utgangspunkt i aktiviteter som er enkle å gjennomføre og som produserer minst mulig søppel.

LAST NED KALENDEREN

 • Skriv ut og klipp til
 • Fest aktivitet sammen med tallet som passer
 • Heng opp!

Tips til aktivitetene i adventskalenderen


I DAG SKRIVER VI ØNSKELISTE TIL JULENISSEN!

Denne aktiviteten er flott å ha tidlig i desember – gjerne allerede første desember som vil gi en pangstart på kalenderen! Pakk gjerne inn en konvolutt med adressen til Julenissen: Julenissen, 1440 Drøbak.


I DAG SKAL VI PÅ LOMMELYKTTUR I MØRKET!

Dette blir ekstra gøy om man gjemmer unna en liten skatt. Et tips er noe alle kan dele, for eksempel en sjokolade. Du kan også sette en refleks på sjokoladen slik at den lyser opp når barna kommer med lommelykten.


I DAG SKAL BARNA LEGGE DE VOKSNE!

Omvendt legging er morsomt! Barna pusser tenner på de voksne, forteller eventyr, synger nattasanger, snakker strengt til dere osv. Her er det lov for mamma og pappa å gjøre seg litt umulige. Når dere gjør dere umulige, vil dere fort få en enda artigere kveld. For da vil barna gjøre og si det samme som dere pleier. Tips: Begynn leggingen litt tidlig enn normalt denne kvelden.


I DAG SKAL VI PÅ KINO!

Sjekk hva som er årets julefilmer for barn. Dette vil garantert sette hele familien i julestemning! (Ekstra slitne foreldre kan benytte sjansen til en liten høneblund i mørket).


I DAG SKAL VI BADE!

Ta en tur til svømmehallen. Her kan dere også pakke inn (bruk gjerne en pose/bag dere allerede har) ungenes badedrakt, armringer, badehåndle og svømmebriller. Dere kan også lage en morsom opplevelse i badekaret hjemmet med masse skum og badeleker for de litt mindre barna.


I DAG FÅR ………………. VELGE MIDDAG!

Og har du flere barn har du plutselig flere aktiviteter – et middagsvalg fra hvert barn. Dette er noe av det enkleste du kan gjøre og som barn syns er ekstra stas – barna velger middag på morningen og dere handler på vei hjem fra jobb, eller handler sammen med barnet på ettermiddagen. Tips: mange vet jo hva barna mest sannsynlig kommer til å velge, så her kan man fuske litt og sørge for at maten allerede er kjøpt inn i forkant.


I DAG SKAL VI MALE SYLTETØYGLASS!

Tomme syltetøyglass er fine å bruke til å gi bort hjemmelagde pepperkaker, marsipanen og andre julegodteri – eller til å lage lykter av. La barna dekorere glassene, pakk dem inn og dere har supre julegaver. De kan også brukes til å samle småting som barna har i, som perler og småfigurer. Tips: bruk akrylmaling når du maler på glass slik at det holder seg. Det finnes maling som er beregnet på glass, noe som også kan være fint, men er ikke nødvendig til ting som bare skal stå til pynt.


I DAG SKAL VI REDDE HVALEN!

Få med barna og plukk #5forhvalen – 5 søppelting fra bakken hver, så er dere med på å redde både dyrene og naturen! Hvis hver femte nordmann plukker 5 om dagen, fjerner vi 35 tonn søppel fra naturen. Hver eneste dag!  For havner det på bakken, havner det i havet. Å plukke søppel er det enkleste du kan gjøre for å unngå forsøpling av havet. Ikke bare er det enkelt – det føles fantastisk å bidra!


I DAG FÅR DU VÆRE OPPE SÅ LENGE DU VIL!

Dette er kvelden vi som foreldre ikke skal mase om legging – og barn blir veldig glade når de får være oppe ekstra lenge. Tips: Denne aktiviteten passer best fredager og lørdager – da kan de sove litt ekstra dagen etterpå om de trenger det.


I DAG SKAL VI LAGE JULEPYNT!

Hjemmelaget julepynt er den fineste og dere kan lage mye fint ved hjelp av enkle midler. Legg frem farget papir, limstift, saks, fargeblyanter/penner, klistremerker og glitter. Nisser kan trylles frem av det meste, for eksempel doruller.


I DAG SKAL VI PÅ KAFÉ OG SPISE BOLLER! 

Hva er favoritten? Skolebolle, rosinbolle eller skillingsbolle? Her kan barna velge sin favoritt! Dette er en fin måte å avslutte uken på både for store og små.


I DAG SKAL VI PYNTE JULETREET!

Kvelden før kvelden (om dere pynter treet en annen dag passer aktiviteten like godt)! Lag kakao, sett på julemusikk og pynt treet sammen. Til kalenderen kan du eventuelt pakke inn litt julepynt eller kanskje selveste julestjerna?


I DAG SKAL VI HA IS TIL DESSERT!

Denne er ekstra fin midt i uken når en vanligvis ikke har dessert. Tips: Ha aktiviteten en dag du har litt dårlig tid.


I DAG SKAL VI PÅ BIBLIOTEKET OG LÅNE BØKER!

Lån bøker dere kan kose dere med sammen – gjerne julebøker som passer i romjulstiden. Lesetips: Karsten og Petras julebok, Snekker Andersen og julenissen, Pulverheksa møter julenissen, Doctor Proctor redder jula.


I DAG SKAL VI HA FILMKVELD!

Se en julefilm sammen, lag en haug med popcorn og benk dere foran TV-en med masse puter og pledd.Kanskje middagen også kan spises i stuen denne dagen? Filmtips: Pippis jul, Grinchen, Alene hjemme, Reisen til julestjernen, Polarekspressen, Arthurs julegaverace, Gutten og snømannen, Snekker Andersen og julenissen.


I DAG SKAL VI PYNTE PEPPERKAKEHUS!

Pepperkakehuset kan gjerne bakes  i forkant om det ikke er tid til begge deler. Kjøpedeig eller kjøpehus er også helt ok! Lager du egen deig, så husk at denne må lages kvelden i forveien.Og når en pynter pepperkakehuset blir det fort en del som går i magen også – det er jo sånn det skal være.


I DAG SKAL VI BAKE JULEKAKER!

Pakk eventuelt inn en kakeform og pynt. Her finner du bra oppskrifter på mange ulike julekaker. Kjøpedeig er også helt ok!


I DAG SKAL VI PYNTE ROMMET DITT TIL JUL!

Det er ekstra stas med julestemning på eget rom. Om dere allerede har laget litt julepynt kan dette komme til nytte her.


I DAG SKAL VI LAGE TIL- OG FRALAPPER TIL JULEGAVENE!

Klipp ut former i rødt papir, lag lapper av barnets håndavtrykk, mal med fingermaling og dekorer med glansbilder. Mulighetene er mange, og hjemmelagede lapper er det ekstra koselig å få. D


I DAG SKAL VI BAKE LUSSEKATTER! 

Her finner du oppskrift på lussekatter. Denne aktiviteten kan gjøres enten dage før Lucia eller samme dag. Hva med å kombinere nybakte lussekatter med å dra på overraskelses-Lucia til noen dere kjenner?


I DAG SKAL VI LAGE JULEGAVEPAPIR!

Rull ut en rull med gråpapir på gulvet, tegn, mal og dekorer. Vips så har dere hjemmelaget og miljøvennlig gavepapir! Gråpapir kan kildesorteres som papir, i motsetning til glanset gavepapir som kastes i restavfallet.


I DAG SKAL VI PÅ EN JULEFORESTILLING!

Du har kanskje allerede planlagt, eller til og med kjøpt billetter til en juleforestilling? En perfekt opplevelsesgave til kalenderen. Kjøp billetter på forhånd og pakk dem inn på den aktuelle datoen. Sjekk lokalavisen for hva som skjer av juleaktiviteter for barn der dere bor. Mange bibliotek arrangerer forestillinger og høytlesninger før jul. Det samme gjør skoler og lokale teatergrupper.


I DAG SKAL VI SPILLE SPILL!

Brettspill-kveld er hyggelig for hele familien. Om du vil, så pakk inn terninger, brikker og kort fra en kortstokk. La barna få velge sitt favorittspill!


I DAG SKAL VI FINNE JULETRE OG GI DET ET NAVN!

Dette er dagen for å velge et juletre sammen og gi treet et navn. Personifisering av treet vil slå an hos unger! Hva med treet Åge, Lars eller Siv? Da blir det en egen svung over å pynte treet! «Kom, nå skal vi pynte Åge”!


I DAG SKAL VI ……….. AKE? GÅ PÅ SKØYTER? GÅ PÅ SKI? STÅ PÅ SKI? DRA PÅ LEKEPLASSEN?

Velg en aktivitet som passer dine barn og mulighetene i ditt nærmiljø . Er det snø der dere bor er aketur en morsom og enkel aktivitet å gjøre sammen. Eller kanskje en skitur eller tur i skibakken frister mer? Skøyter kan dere gå på uansett vær. Sjekk åpningstidene i din lokale skøytehall om det ikke er mulig å gå på skøyter der. Tips: dette kan bli flere ulike aktiviteter i kalenderen.


I DAG SKAL VI LAGE MARSIPANFIGURER!

Pakk gjerne inn marsipan og konditorfarge. Dette blir i tillegg fine julegaver. To fluer i en smekk!


I DAG SPISER VI FROKOST MENS VI SER PÅ TV!

En kickstart på dagen for barna (og de voksne?). Det blir god stemning når en gjør noe annet på morningen enn en pleier!


I DAG SKAL VI LESE …………….

Å lese julefortellinger for barna er ekstra koselig når det nærmer seg jul. Vi trenger alle komme litt nedpå og bare ha det hyggelig. Dette kan gjøres både i sofaen eller i sengen når barna skal legge seg. Høytlesningstips: Lesetips: Karsten og Petras julebok, Snekker Andersen og julenissen, Jul hos musefamilien, Pulverheksa møter julenissen, Doctor Proctor redder jula.


I DAG SKAL VI BESØKE ……………. JULEMESSE? BESØKSGÅRD? BESTEFORELDRE?

Sjekk lokalavisen for hva som skjer av juleaktiviteter for barn der dere bor, eller lag en plan om en overraskelsesdag sammen med besteforeldrene. Kanskje det er noe du allerede pleier å ta barna med på som kan være del av kalenderen?


I DAG BLIR DET JULEDISCO! 

Demp lysene, finn frem rockefoten og lag juledisco! Tips til julediscomusikk: Rockin`Around the Christmas Tree (Mel & Kim),Julepotpurri: Hai, Hå, Nå er det jul igjen (Wenche Myhre), Hey Ho (Freddy Kalas), Last Christmas (Wham), Julenissen kommer i kveld (Wenche Myhre), Den lure nissen (Svingenkoret), All I want for Christmas Is You (Mariah Carey), Engler i sne (eMMa).


Det er mange muligheter til aktiviteter i en julekalender. I tillegg til forslagene over som kan printes ut, kan disse også være aktuelle:

 • Picknick i stuen
 • Blåse såpebokler ute (fryser til is når det er mange kuldegrader)
 • Spise så mye godteri du rekker på et minutt
 • Spise julekaker
 • Spise julegrøt (med belønning til den som finner mandelen)
 • Lage julegaver
 • Lage julekort
 • Kle seg ut
 • Fargelegge juletegninger (søk på google etter for eksempel «christmas coloring pages»)
Translate »