Bare én av ti mobiltelefoner resirkuleres

gamlemobiler1024x576_956x538cEn undersøkelse utført på vegne av Avfall Norge viser at 34 prosent av oss ikke vet at mobiltelefoner er farlig avfall som skal leveres som spesialavfall. Dermed er det stor risiko for at farlige stoffer havner i naturen når mobilen havner i restavfallet.

Mobiltelefoner kan blant annet inneholde tungmetaller som kvikksølv, kadmium og bly. I tillegg inneholder kretskortene gull, opptil 250 gram per tonn.

Det er flere grunner til å levere telefonen til resirkulering. 98,5 prosent av komponentene i en mobiltelefon kan gjenvinnes og få nytt liv i andre produkter. Mobilen består av 40 prosent metall, 40 prosent plast, og 20 prosent keramikk.

Tror mye havner i skuffen

Alle forhandlere av elektronikk plikter å ta mot mobiltelefoner i retur. Mange idrettslag og kommuner samler også jevnlig inn gamle mobiltelefoner.

Bransjen selv tror mye blir liggende igjen i skuffer og skap, mens resten går i arv til småsøsken, besteforeldre, tanter og onkler. I tillegg er det et omfattende bruktmarked for mobiltelefoner.

Formålet med undersøkelsen og utspillet i etterkant, er at avfallsbransjen ønsker å sikre seg at mobiltelefoner som ligger i skuffer og skap rundt i norske hjem resirkuleres i stedet for å havne på dynga. På den måten kan telefonene bli en ressurs i stedet for et miljøproblem.

 

Les hele artikkelen her: http://www.mobilen.no/artikler/bare-en-av-ti-mobiltelefoner-resirkuleres/156035

Translate »