Vi snakker mye om verdien i avfall. Hva mener vi egentlig med det? Og hvorfor er det viktig å kildesortere?
Tekst : Jørgen Bakke Fredriksen, Renovasjons- og gjenvinningsetaten. Foto: Linda Cartridge / LOOP
1. Sortert avfall har en verdi…
…fordi det kan bli til noe nytt. Tenk at vi kan ta en Grandiosa-eske, putte den i et vannbad og så lage NYE kartonger av den! Når vi i tillegg vet at nordmenn spiser 25 millioner grandiser i året, så er det 25 millioner argumenter for at vi må sortere pappen vår.
2. Og når vi bruker noe om igjen…
…så slipper vi å gjøre nye uttak fra kloden vår. «Fremtidens råvarer er resirkulerte», sier bransjeorganisasjonen vår Avfall Norge, og har forhåpentligvis helt rett i det. For hver gang vi kildesorterer og gjenvinner avfall, slipper vi å ta enda mer av jordas verdifulle og knappe ressurser.
Aluminiumsproduksjon fra rent malm alene sies å stå for ÉN prosent av verdens klimagassutslipp. Tenk det. Da er det bedre å kaste makrell-i-tomat-boksen der den skal.
3. Én matavfallspose = to gevinster!
De fleste vet nok at matavfallet vi samler inn blir til biogass. Men visste du at det også blir til gjødsel? «Bioresten» vår er en kraftig og næringsrik gjødsel som brukes på gårder her på Østlandet. Full av fosfor, nitrogen og andre viktige mineraler som matjorda trenger i retur etter å ha levert varene forrige sesong.
4. «Ny» plast hindrer utslipp
Mye av plastemballasjen sorteres feil – i restavfallet. Da går den til forbrenning. Siden plast gjerne lages av olje, blir det mye CO2 når den brennes. Hvorfor ikke kildesortere riktig i stedet? Da kan din gamle plast bli til «ny» plast, og én kilo gjenvunnet plast sparer verden for bruk av to kilo olje. Dét er et regnestykke som går opp!
5. Fordi vi må – og det nytter
Lik det eller ikke, men kildesortering er her for å bli. Hvert år bruker vi mer av jorda enn den har å by på, og til slutt kommer det til å være tomt. Løsningen er like enkel som den er vanskelig: vi må bruke, lage og kjøpe mindre, og kildesortere og gjenvinne så mye som mulig. Både avfallet vårt hjemme og andre steder. Fra og med 2023 blir det endelig krav til kildesortering hos flere enn husholdningene. Offentlige og private virksomheter og institusjoner skal sortere ut «husholdningslignende avfall» som mat- og plastavfall. Flere med på laget gir mer kildesortert avfall, som igjen fører til lavere utslipp og mindre bruk av naturressurser. 2023 kan ikke komme fort nok!