29. september: Den internasjonale dagen mot matsvinn

29. september er det Den internasjonale dagen mot matsvinn.

I følge Matvett kaster gjennomsnittsnordmannen 42,5 kg spisbar mat i året. Det vi kaster mest av er frukt, grønnsaker, brød og meieriprodukter, og en god del middagsrester. Små enkle grep som å skrive handleliste og oppbevare ting riktig kan redde mye mat.

Her kommer noen gode tips for å unngå matsvinn:

Kjenn ditt kjøleskap

  • Organiser kjøleskapet slik at du får god oversikt over hva du har.
  • Sjekk hva du har i kjøleskapet og skriv handleliste før du drar på butikken.
  • Ha en fast ryddedag i kjøleskapet, kanskje dagen før du skal handle?
  • Riktig temperatur i kjøleskapet hjelper med å redusere matsvinn. Det bør være mellom 2 og 4ºC der. Hvor mye mat du har i kjøleskapet påvirker også temperaturen.

Bruk opp maten

Frukt og grønnsaker:

  • Gi slapp salat, gulrøtter og brokkoli et isbad, så blir de sprø og gode som nye.
  • Bruk bløte tomater, paprika og squash i en ratatouille.
  • Kutt opp og frys ned frukt du ikke rekker å spise opp, så har du det klart til en deilig smoothie.

Brød:

  • Frys ned brød oppskåret i skiver, så tar du bare opp de skivene du trenger og brødet holder seg lenger.
  • Fukt et tørt brød og varm det en kort stund på 100 grader i ovnen, så blir det godt som nytt.
  • Lag krutonger eller arme riddere av brødrester som begynner å bli tørre.
  • Mye brødsmuler? Frys de i et tomt syltetøyglass og bruk de i tilslørte bondepiker eller til panering av fisk.

Meieriprodukter:

  • Bruk rester av rømme, creme fraiche, fløte og melk i sauser, supper, bakst og vaffelrøra.
  • Selv om melka har blitt litt sur kan den fint brukes i ting som skal stekes og som tåler litt syrlig smak – for eksempel vafler, boller, brød og pannekaker.
  • Rømme kan fryses ned, men konsistensen endres når den tines. Fryst rømme er best å bruke i bakverk.

Middagsrester:

  • Avkjøl maten raskt, for eksempel ved å sette gryta i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur. Hvis du setter varm mat rett i kjøleskapet påvirker det temperaturen og kondensen vil gi vekstmuligheter for bakterier.
  • Putt de kalde restene over i tom glassemballasje eller en boks før du setter de i kjøleskapet, eller fryser de ned.
    • Tips! Skriv innhold og dato på det du fryser ned, så har du kontroll på hva det er og hvor lenge det har ligget der.
    • Ta med rester til lunsj på jobb/skole eller ha restemiddag en dag i uka.
  • Bruk opp rester av råvarer og fra andre middager før du handler ny mat
Translate »