Dramatiske timer i påvente av bombeteam

Mange har sikkert fått med seg at det for en tid tilbake ble innlevert en granat på SØIRs gjenvinningsstasjon i Elverum. Bjørnar Osgjelten er avdelingsleder for drift hos oss, og kan fortelle om dramatiske timer fra alarmen gikk til vi hadde en avklart situasjon.

Innlevert på Ombruk
Bjørnar Osgjelten forteller om dagen da en førkrigs-granat
ble innlevert til Ombruk

På gjenvinningsstasjonen i Elverum har vi et konsept for ombruk. Der folk kan levere inn ting som er brukbare, og kanskje kan brukes på nytt av noen andre. Der ble altså granaten innlevert, av en person som ikke hadde noen formening om hva gjenstanden var.

– Våre operatører skjønte med en gang at dette var noe som var relatert til potensielt kraftige eksplosiver, og dermed gikk alarmen, sier Osgjelten.

Det ble umiddelbart iverksatt full evakuering av området, og beredskapstelefonen 112 ble oppringt. Dette skjedde ca 12:40, og etter det hadde vår avdelingsleder løpende kontakt med 112-sentralen. Vi fikk beskjed om å sende inn bilder av granaten, og dette ble gjort.

Sikkerhetsavstand 500 meter

– Etter å ha søkt aktivt etter informasjon på egenhånd ble vi klar over at anbefalt sikkerhetsavstand i slike situasjoner er 500 meter. Dermed fant vi det klokt å varsle våre nabobedrifter slik at de også kunne evakuere, og vi dirigerte fylkesveien forbi vårt mottak i begge retninger.

SØIR har strengt tatt ikke myndighet til å regulere offentlig vei, men hva gjør man i en slik situasjon mens man venter på avklaringer? Etter hvert fikk vi beskjed om at Forsvaret hadde sett bildene, og gjort en vurdering. Dette var en granat fra førkrigstiden.

Dette er ett av bildene som ble sendt til 112-sentralen,
og senere vurdert av Forsvaret. Riflene på ringen nederst avslører at granaten på et tidspunkt har passert
gjennom et kanonløp.

– Vi fikk muntlig beskjed fra Forsvaret om at den var ufarlig, men det gikk ganske lang tid før denne beskjeden kom. En time der alt var uavklart og usikkert. Det var journalister her lenge før Politiet kom for å bistå oss i en vanskelig situasjon, og det føltes veldig ubehagelig, sier vår avdelingsleder.

Bombeteam fra Sessvollmoen

– Om lag klokka 15:00, to timer og 20 minutter etter at situasjonen ble rapportert, fikk vi beskjed om at et bombeteam fra Sessvollmoen var på vei. De ankom klokka 16:20. Det er ikke hver dag man møter et bombeteam på jobben!

Situasjonen viste seg å være helt ufarlig, men det var samtidig en god øvelse for oss.

– Måten vi reagerte på viser at vi har gode beredskapsplaner. Vi håndterte dette godt. Både med tanke på vår egen sikkerhet, våre naboers sikkerhet, og publikums sikkerhet, understreker Osgjelten.

Hva gjør du hvis du mistenker eksplosiver?

  • Hvis du har kommet over noe du tror er eksplosiver når du rydder skal du ringe 112
  • Fyrverkeri kan innleveres til de bedriftene som har rett til å selge
  • Kontakt politiet for innlevering av ammunisjon

Verken eksplosiver, fyrverkeri eller ammunisjon skal innleveres på våre gjenvinningsstasjoner. Er du usikker, ta kontakt med oss og spør om råd.

Translate »