Bli rik på kildesortering

Skyll, brett og stapp penger på kontoen din

Tror du at juicekartongen har mistet verdien sin når den er tom for epler fra Hardanger? Tro om igjen. En tom drikkekartong er en ressurs, både fordi den kan brukes om igjen, men også fordi den kan hjelpe deg med å vinne returkartonglotteriet.

TOM FOR MELK? FYLL KONTOEN! Hver kartong er et potensielt vinnerlodd. Foto: Johnny Syversen/LOOP.

Å kildesortere drikkekartonger har en miljøgevinst, men skriver du navnet og nummeret ditt på kartongene, kan det bli pengegevinst også. Hvert år deler Grønt Punkt ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner, fordelt på 120 premier på 10.000 kroner, og fire premier på 100.000 kroner.

Sånn deltar du

Skriver du navn og nummer på drikkekartongene du leverer til gjenvinning er du med på returkartonglotteriet. Hver kartong er et lodd.

En vinn-vinn-situasjon

Alle kan ikke vinne returkartonglotteriet. Eller, bortsett fra miljøet, som vinner hver eneste gang du kildesorterer drikkekartong. Kartongene gjenvinnes og blir til nytt papir. For hvert tonn papir som gjenvinnes sparer vi 14 trær, og når vi resirkulerer kartong bruker vi bare en fjerdedel av energien som går med på å produsere ny kartong fra treverk.

 

Hva er vitsen? Når vi gjenvinner kartong bruker vi en fjerdedel av energien som kreves når vi produserer ny kartong. Å gjenvinne ett tonn papir sparer 14 trær.

Hvordan sortere? Drikkekartonger skal åpnes og skylles. La den renne av seg før du eventuelt bretter og stapper den oppi en ubrettet kartong. Plastkorker kan være på.

Hvem har ansvaret? Grønt Punkt Norge er ansvarlig for returordningen for drikke- og emballasjekartong i Norge.

Translate »