Glass og metall. Og «rent nok»?

Vi mottar fra tid til annen spørsmål vedrørende sortering av glass- og metallemballasje. Og ikke minst: Hvor ren skal glass- og metallemballasje være før den havner i beholderen for glass- og metallemballasje?

Først: Glass og metallemballasje skal kastes løst i returbeholderen. Ikke i poser, og deretter posene i beholder.

Last ned vår brosjyre om sortering av glass- og metallemballasje

Se informasjon om sortering av glass- og metallemballasje på sortere.no

Ikke alt glass er returglass

Som hovedregel er det kun glass som har vært brukt som mat og drikke-emballasje som skal i retur. Andre typer glass har ofte en annen sammensetning og andre tilsetninger, og skal dermed ikke kastes i beholder for glass- og metallemballasje. Krystall inneholder for eksempel bly, som er et giftig tungmetall – og dette vil vi ikke ha i glass som skal gjenvinnes. Andre typer glass, for eksempel knuste drikkeglass, speil, bildeglass eller vindusruter skal heller ikke kastes i beholder for glass- og metallemballasje.
De ovenfor nevnte glasstyper kan emballeres/pakkes inn slik at de ikke skjærer hull i posen, og kastes som restavfall.

Keramikk, porselen og steintøy er heller ikke glass, selv om det er knuselig. Dette skal også i restavfall.
Bortsett fra glass i form av mat og drikke-emballasje så skal noe kosmetikkemballasje i returglass. For eksempel parfymeflasker, roll-on glassbeholder og glasskrukker for hudkrem.

Metall – også matemballasje
Arne Fjeld i Elverum syntes han fikk mange nyttige avklaringer da vi tok en titt på et utvalg gjenstander av glass og metall

På samme måte som med glass, så er det bokser og emballasje som er brukt for mat og drikke som skal resirkuleres. Hermetikkbokser er av stål, men i metall skal man også kaste aluminiumemballasje. For eksempel lakseformer, leverposteibokser og bokser fra makrell i tomat. Aluminiumskoppene etter utbrente telys kan også kastes i beholder for glass- og metallemballasje – samt aluminiumsfolie hvis den ikke er full av matrester.
En folie som er brukt til ovnsbaking av ørret eller laks har som regel fastbrent fiskeskinn, som er umulig å få løs. Glass- og metallemballasje skal være rent, derfor går folie fra ovnsbakt fisk i restavfallet.

Andre produkter eller typer metall skal IKKE i beholder for glass- og metallemballasje. Bestikk eller ødelagt kjøkkenutstyr av metall vil være restavfall – som også kan innleveres på gjenvinningsstasjonene. Malingspann med malingrester er farlig avfall, og skal ikke i beholder for glass- og metallemballasje. Trykkbeholdere/bokser for deodorant eller barberskum leveres også som farlig avfall. De er omfattet av eksplosjonsfare, på grunn av drivgassen.

Hva er «rent nok»?

Både glass- og metallemballasje skal være så rent som mulig før det sendes i retur. Matrester og skitt kan forurense og ødelegge for hele gjenvinningsprosessen. Standarden er som følger: Skrap ut løse rester og skyll med kaldt vann til det er «visuelt» rent. Et tynt fettlag etter skylling er uproblematisk. En kaviartube regnes som ren nok når du har klemt ut alt innholdet. Bruk gjerne skaftet på en kniv, eller dra tuben mot bordkanten for å få den helt tom. Plastkorken resirkuleres som plast.

En utfordring kan være for eksempel fiskegratengformer, hvor det er fastbrente matrester som ikke løsner tross iherdig skylling med kaldt vann. Hvis slike former trenger mengder av varmt vann og såpe for å bli rene, så går vinningen opp i spinningen – det vil ikke svare seg i forbrukt energi for rengjøring. Aluminiumformer som ikke lar seg rengjøre tilstrekkelig er derfor restavfall.

Translate »