Annerledes vår på gjenvinningsstasjonen

Det har på mange måter vært en annerledes vår, med korona-restriksjoner og uvanlig stor trafikk på gjenvinningsstasjonen i Elverum. Stasjonen er på det jevne bemannet med fem-seks personer i høysesongen.

Morten Trebekk og Kenneth Johnsen er to av karene som bemanner gjenvinningsstasjonen gjennom sesongen.

To av disse er Morten Trebekk og Kenneth Johnsen. De har hatt nok å henge fingrene i med veiledning av de besøkende og organisering av køen som til tider har vært lang.

– Da koronatiltakene ble satt i verk innførte vi en maksgrense på fem kjøretøyer om gangen på rampa der hvor folk skal sortere avfallet sitt. Ettersom pågangen i tillegg var større enn normalt ble det ganske fort lange køer, forklarer Morten. Det er lempet litt på restriksjonene, og nå tillater vi inntil åtte biler om gangen,

Det har vært stor forståelse for situasjonen. Folk har vært tålmodige, og stort sett tatt det hele med godt humør. Og vi har ikke måttet sende noen i retur med søppellasset sitt. Morten og Kenneth anslår at det kan ha vært så mange som 2000 flere personer enn normalt innom gjenvinningsstasjonen i løpet av april.

Bør sortere bedre hjemme

– Mange har også vært flinke til å ringe på forhånd å spørre om ståa og trafikken, og også spørre om det er noe de kan gjøre for at det skal bli mest mulig effektivt når de kommer med lasset sitt, sier Kenneth. Ett råd vi alltid pleier å gi er at folk kan spare mye tid på å bli flinkere til å sortere hjemme. Kjøre lass som som skal deponeres på samme sted. Ikke bland impregnert treverk og hageavfall, eller brennbart restavfall.

Gjenbrukstorget der hvor folk kan levere inn brukbare ting har vært stengt i koronatiden, og er fortsatt stengt. Mange syns at det har vært synd, men vi har måttet gjøre det for å begrense smitterisiko i disse tider. Vi vet ennå ikke når gjenbrukstorget kan åpnes igjen.

Deponiet for hageavfall er i slutten av mai 2020 like fullt som det var på hele forrige års sesong

– Det er tydelig at folk har holdt seg hjemme, og brukt tiden på å ordne opp i hagen, samt rydde garasjer og boder. Hagesesongen startet tidlig i år, da det var unormalt lite snø i Elverum på seinvinteren. Deponiet for hageavfall er allerede nå like fullt som det var på hele forrige års sesong, smiler Morten.

Mye impregnert treverk

Det er også tydelig at mange har fikset på en veranda eller en platting i disse ukene. Det har vært utrolig mye impregnert treverk. Anslagsvis har Elverumsingene fylt opp fire containere i uka. Det er ikke småtterier, da containeren har et volum på 35 kubikk.

Mannskapet på gjenvinningsstasjonen påpeker at den spesielle tiden også har vært nyttig.

– Vi har gjort oss noe erfaringer de siste ukene som vil komme godt med også når koronatiden er over. Blant annet har vi sett god effekt av å være mer nøye med å organisere køen og gi klare beskjeder. Dette vil gjøre oss i stand til å yte enda bedre service og levere en mer effektiv tjeneste i fremtiden.

Og rådene er som alltid: Ring gjerne på forhånd for å undersøke hvordan trafikken er på på stasjonen, og vær nøye med å sortere på best mulig måte før du kommer. Det er ofte lite som skal til for at ting skal gå unna mye raskere når leverer avfallet ditt.

Translate »