Ett år med ombruk

I januar 2023 er det ett år siden vi i SØIR bestemte oss for å øke fokus på ombruk – eller gjenbruk, som mange også kaller det. Konseptet går ut på at vi tar i mot brukbare ting, som folk så kan få gratis ved oppmøte på gjenvinningsstasjonene i Elverum, Åmot og Trysil.

Vår ombruksgeneral – Dina Sveen Olsen

I Elverum har vi kommet lengst med utviklingen av konseptet. Det er også her vår primus motor og «ombruksgeneral» Dina Sveen Olsen arbeider i det daglige. Hun har hatt ansvaret for å definere hva ombruk skulle innebære, for eksempel hva vi tar i mot, og hva vi ikke tar i mot.

Ombruk har fått et eget dedikert område på vår webside. Her finner du informasjon om hvilke retningslinjer som gjelder.

Lagringsplass en utfordring

– Det har skjedd mye siden vi startet for et år siden, forteller Dina. Opplegget har sitt utgangspunkt i det vi tidligere kalte gjenbrukstorget, med oppbevaring av brukbare ting i en kontainer. Kontaineren var en midlertidig løsning, og vi så raskt at det var behov for flere kvadratmeter og bedre lagringsplass.

I løpet av 2022 flyttet vi ombruk-tilbudet til en større garasje på SØIRs område i Elverum. Da fikk Dina plass til flere ting, og hun omdefinerte også litt på hva vi ønsket å ta i mot. Garasjen er også en midlertidig løsning. Ideelt sett burde vi hatt et lokale som var bygget og egnet for formålet.

Ombruk-garasjen, slik den fremsto rett før jul 2022

– Opp gjennom årene har det blitt kastet mange brukbare og fine ting. Det er rett og slett hjerteskjærende å være vitne til, og det er ikke bærekraftig med tanke på miljøet. Mange ting fortjener en ny sjanse. Et annet aspekt er selvfølgelig også at personer og familier med dårlig råd kan spare penger ved å ombruke ting de finner hos oss.

Trender i tiden

– Vi ser at mange unge og miljøbevisste mennesker gjerne gjenbruker ting i stedet for å kjøpe nytt. Mange er også i «gjør-det-selv»-modus. De går ikke av veien for å gjøre en liten restaureringsjobb på objekter de finner, eller finne nye bruksområder ved å endre eller modifisere produktet.

Disse to trendene er store over hele den vestlige verden. På sosiale medier kan man finne mye inspirasjon under emneknaggene #DIY (Do It Yourself) og #upcycling. Upcycling kan best oversettes med «oppsirkulering», som innebærer å bruke et materiale eller en gjenstand på nytt, men til et annet formål eller på en annen måte enn den opprinnelige.

Eksempel på facebook-innlegg fra oss, publisert 17. januar

Retrobølgen vi har sett blomstre opp de siste årene bidrar også til at mye av det som kommer inn som ombruk-objekter har blitt mer ettertraktet.

– SØIR Ombruk er også å finne på facebook med egen gruppe forteller Dina. Her legger vi med jevne mellomrom ut info og bilder av ting vi har inne. Vi har ikke kapasitet til å reservere ting, og prinsippet først til mølla gjelder.

Store ambisjoner videre

Vår ombruksgeneral forteller at hun er sterkt inspirert og motivert av hvordan Sirkula har rigget seg i Hamar-området. De har bygget infrastruktur med tanke på ombruk, og dit ønsker også Dina å komme for SØIR sine anlegg.

– Jeg ønsker meg et helt «kjøpesenter» basert på ombruk, ler hun. Men nå handler det om å utvikle konseptet videre, bygge stein for stein som det heter.

Interessen fra publikum har vært god og økende gjennom hele 2022, og det har vært omløp på tingene. Mange gir uttrykk for at de er glade for tilbudet, og at de har funnet ting de virkelig trenger. Vi mistenker at enkelte henter ut ting for videre salg. Det er IKKE hensikten med konseptet, og i sjeldne tilfeller har vi sagt i fra til gjengangere at vi ikke syns det er greit.

– Men igjen: Ombruk er ombruk, sier Dina og slår ut med armene.

Hun gleder seg stort til neste høysesong, og tillater seg å ha store ambisjoner.

– Jeg har mange tanker og idéer, men det er alltid en vurderingssak hva man har kapasitet til. SØIR har gitt meg muligheten til å jobbe med dette som jeg brenner så sterkt for, og det er en enorm motivasjon for å stå på og gjøre en enda bedre jobb i årene som kommer, avslutter Dina Sveen Olsen.

Translate »