Gjenbrukstorget gjenåpnet

Under koronaen har Gjenbrukstorget på våre gjenvinningsstasjoner vært stengt. Dette på grunn av smittevernhensyn. Men i løpet av de siste ukene har vi vurdert det slik at det er forsvarlig å åpne igjen.

Brukbare ting – ikke søppel
Erik Vestli viser frem noe av det som er inne på Gjenbrukstorget akkurat nå

Nordmenn kvitter seg hvert eneste år med masse ting som egentlig er helt i orden. Tanken med Gjenbrukstorget er at brukbare ting ikke kastes, men at noen kanskje kan få glede og nytte av dem. På SØIRs gjenvinningsstasjon Haugedalen i Åmot er det tilrettelagt for at folk kan levere gjenstander som strengt tatt er for bra til å kastes.

– Det er likevel noen begrensninger på hva vi tar inn for gjenbruk, sier Erik Vestli på Haugedalen gjenvinningsstasjon. Vi tar ikke i mot elektriske artikler. Grunnen til dette er at vi ikke vet noe om tilstand, og elektriske artikler kan potensielt være brannfarlige. Av renslighets- og smittehensyn tar vi heller ikke inn klær/tekstiler, eller madrasser.

Annet som vi ikke er så interesserte i å ta inn er omfangsrike møbler. Veggreolen fra 80-tallet eller en «fullt brukbar sofa» er ikke spesielt populære ting. Skal du kvitte deg med noe slikt, prøv for eksempel på FINN eller facebook hvis du syns det er for bra til å kastes.

Sports- og fritidsutstyr populært

Gjenbrukstorget har vært stengt halvannet år, og det vil være feil å si at det er fullt av ting for øyeblikket, men vi regner med det vil samle seg opp en del etter hvert, nå som vi har åpnet igjen.

– Sykler får vi inn en del av. Ungene vokser ofte fra syklene lenge før de er utslitt, så her kan det være mulig å gjøre et kupp. Nå som vintersesongen nærmer seg er det populært med akebrett, kjelker og ski. Utstyr for utendørs- og fritidsaktiviteter er det alltid noen som har bruk for, sier Erik.

Ny-brukt skiboks til bilen kanskje? Noe slikt er ikke billig å kjøpe nytt, påpeker Erik.

Det kan være litt av hvert å finne på Gjenbrukstorget, som småmøbler, barneleker og bøker. Ta en titt neste gang du er på gjenvinningsstasjonen. Og ikke minst: Hvis du skal dit selv med noe som er fullt brukbart – kanskje du skal vurdere å levere det til gjenbruk i stedet for å kaste?

Ment som lokalt tilbud

Hele idéen med et Gjenbrukstorg er at det skal være et lokalt konsept. Ting som leveres inn lokalt, kan gjenbrukes av folk lokalt. Vårt håp og ønske er at brukte ting kan få et nytt liv, og havne hos noen som trenger det.

Vi har sett tilfeller hvor det åpenbart er personer som systematisk plukker de mest verdifulle tingene, og vi har mistanke om at det er for å selge videre. Det syns vi ikke er så hyggelig. Når det skjer mener vi at ordningen blir utnyttet på en måte som ikke er ønskelig.

– Heldigvis er vi ikke veldig plaget med dette i Åmot, men vi hører at dette er en større utfordring på stasjonene i Elverum og Trysil, sier Erik

Gjenbruk er bra for miljøet

Husk at gjenbruk er noe av det mest miljøvennlige du kan gjøre. Med gjenbruk sparer man råvarer og energi, og man bidrar til lavere klimautslipp. Det er ikke uten grunn at for eksempel en gigant som IKEA det siste året har økt sitt fokus på gjenbruk, for å nå klimamålene de har satt seg for fremtiden.

Translate »